Lezers zoals u helpen Pocket-lint. Wanneer u een aankoop doet via links op onze site, kunnen wij een affiliate commissie verdienen. Meer lezen.

Nothing wil zich vestigen als een baanbrekend merk in een zee van gelijkheid. Het heeft de juiste persoon aan het roer - Carl Pei - die zo instrumentaal was in het op de kaart zetten van OnePlus op het wereldtoneel, en die nu zijn zinnen heeft gezet op de VS.

De Nothing phone (2) zet veel voort van wat de Nothing phone (1) begon, maar tegelijkertijd is het een stap voorwaarts voor deze startup smartphone. Maar is dit een telefoon die je zou moeten overwegen in plaats van de nieuwste Pixel of Samsung - en hoe past hij in het smartphonelandschap? Ik heb hem een paar weken gebruikt om daar achter te komen.

nietsphone2
Niets
Niets Telefoon 2

Groter, gedurfder en ambitieuzer, de Nothing telefoon (2) is herzien en verfijnd in zijn tweede generatie, ontworpen om meer kopers aan te spreken, hoewel de camera nog steeds achterblijft.

Pros
  • Geweldig ontwerp met Glyph Interface
  • Veel kracht
  • Een paar leuke OS-tweaks
Cons
  • Cameraprestaties niet geweldig
  • Auto-helderheid scherm een beetje saai

Ontwerp

  • 162,1 x 76,4 x 8,6 mm, 201,2 gram
  • Ontwerp van gerecycled aluminium en glas
  • IP54-classificatie
  • Glyph-interface

Als je naar de Nothing-telefoon (2) kijkt, herken je hem meteen. Hij lijkt veel op de Nothing-telefoon (1), maar er is duidelijk wat verfijning aangebracht om tot dit punt te komen. De telefoon is nu groter en biedt een groter scherm, terwijl er direct een gevoel van verfijning is.

Het algehele ontwerp ontwikkelt de telefoon. Ik vond dat de Nothing-telefoon (1) eruit zag als een iPhone met een transparante achterkant en er is nog steeds iets van dat gevoel met de vierkante aluminium zijkanten en de plaatsing van de knoppen rond de body, maar er is een nieuwe licht gewelfde achterkant van 3D-glas op de telefoon. Dit laat niet alleen de prachtig geeky interieuronderdelen en dat unieke ontwerp zien, maar laat ook de Glyph Interface - het pièce de resistance van de Nothing telefoon - doorschijnen.

nietsphone24-1

Het is hier dat de Nothing phone (2) er beter uitziet en beter aanvoelt dan de Nothing phone (1). Het behoudt al het unieke (en in dit vroege stadium in het leven van Nothing is dit nog steeds een ontwerp dat de aandacht trekt), maar het verfijnt het. Als je de telefoon vasthoudt, voelt hij beter - maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de achterkant misschien wat fragieler is. Ik verwacht dat we een aantal verbrijzelde achterzijden zullen zien, maar dat zou je juist kunnen aanmoedigen om een hoesje te gebruiken voor je Nothing-telefoon.

Nothing is er ook op gebrand zijn ecologische geloofsbrieven te promoten, van de minimalistische - en ik moet zeggen erg coole - verpakking tot het 100 procent gerecyclede aluminium middenframe. Overal in deze telefoon zijn gerecyclede materialen gebruikt, wat betekent dat de ecologische voetafdruk lager is dan bij het vorige toestel, ondanks het grotere scherm en de grotere batterijcapaciteit. Het is ook geweldig dat Nothing heeft gekozen voor een IP54-classificatie. Natuurlijk, het is niet helemaal IP68, maar het betekent wel dat je telefoon beschermd is tegen spatwater als het regent.

nietsphone218-1

Een groot deel van het ontwerp is natuurlijk gericht op de Glyph Interface aan de achterkant van de telefoon. Dat patroon van LED's aan de achterkant van de telefoon heeft 33 afzonderlijke zones, waardoor meer maatwerk mogelijk is en een aantal slimme functies, zoals een afteltimer die grafisch kan worden weergegeven op de achterkant van de telefoon via een teruglopende lijn. Nothing plant ook integratie met apps van derden, zodat je een blik op de achterkant van je telefoon kunt werpen om te zien hoe dichtbij je Uber is - en in de toekomst hopelijk ook je voedsellevering. Dit wordt Glyph Progress genoemd en staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar het betekent dat je, in plaats van voortdurend de app op je telefoon te controleren, gewoon een blik op de achterkant van het apparaat kunt werpen om te zien hoe lang je nog moet wachten. Dat komt bovenop de aangepaste lichtpatronen voor contacten, indicatoren voor en nog veel meer.

Gylph Interface is een paradepaardje. Het is heel erg een viraal marketingwapen voor Nothing, terwijl het je ook iets anders geeft om mee te spelen. Geen enkele andere telefoon gaat verder dan een oplichtende rand voor meldingen (Motorola), tenzij je een telefoon hebt zoals de ROG Phone met een display aan de achterkant.

Scherm- en hardwareprestaties

  • 6,7" LTPO OLED, 2412 x 1080 (394ppi), 1-120Hz
  • Snapdragon 8+ Gen 1, 8/12GB, 128-512GB
  • 4700mAh, 45W bedraad, 15W draadloos, 5W achteruit

De Nothing-telefoon (2) krijgt een groter display dan de Nothing-telefoon (1) en wordt 6,7-inch. Het is een LTPO OLED-paneel, wat betekent dat het adaptieve vernieuwingsfrequenties van 1-120Hz kan bieden om het scherm te optimaliseren voor de inhoud die je bekijkt. Het scherm kan mooi levendig zijn, maar de autobrightness is standaard een beetje saai. Ik moest steeds de helderheid verhogen om inhoud te laten knallen en echt tot leven te laten komen. Niets is waarschijnlijk conservatief geweest met de helderheid om de levensduur van de batterij te sparen, maar dit zorgt niet voor de beste resultaten van het scherm. Nothing biedt 1000 nits, met 1600 nits piek, en ondersteunt HDR - maar dat zie je pas als je de helderheid verhoogt.

Er is nog een interessante invalshoek: het pictogrammenpakket van Nothing verwijdert alle kleur van je app-pictogrammen voor een monochrome afwerking (een beetje zoals de bedtijdmodus van Android). Ik gebruik dit nu al een paar weken en het zal even wennen zijn, maar het speelt ook in op het hebben van een iets saaier scherm - monochroom heeft geen kleuren nodig om te knallen, dus dit pictogram pack werkt eigenlijk op een telefoon met lagere helderheid.

nietsphone220-1

Het hart van de telefoon (2) is de Snapdragon 8+ Gen 1. Het is een iets ouder hardwareplatform uit 2022, maar het voordeel is dat het vlaggenschipwaardig is. Nothing vertelde ons dat ze wilden werken met iets dat al langer bestaat en dat het meer kracht zal vrijmaken voor de camera's - en we weten van 2022 vlaggenschip telefoons dat het goed presteert.

Tegelijkertijd gaat het qua pure kracht niet concurreren met de nieuwste 2023-telefoons zoals de Samsung Galaxy S23 Ultra, maar tegelijkertijd is het betaalbaarder, waarbij Nothing US$599, CA$959, £579 in het Verenigd Koninkrijk en €679 in Europa vraagt voor het instapmodel met 8/128GB. Dat zijn middenklasse prijzen voor vlaggenschip hardware.

nietsphone221-1

Belangrijk is dat het een gezonde stap vooruit is ten opzichte van de Snapdragon 778G+ van de Nothing-telefoon (1) en deze telefoon gedraagt zich als een vlaggenschip. Hij is perfect in staat om lange spelsessies te doen met Call of Duty Mobile of om tussen meerdere apps te schakelen terwijl je je drukke dag doorneemt.

Dat geldt ook voor de batterij, die van 4500mAh naar 4700mAh gaat. De 45W bekabeld opladen en 15W draadloos opladen zal geen records breken in termen van snelheid, maar het is net zo snel als de grootste spelers op de markt, te weten Samsung en Apple. Ik heb gemerkt dat de batterijduur over het algemeen goed is, deze telefoon komt de dag door zonder al te veel problemen en niets wees erop dat de batterijduur een probleem zou zijn. In dat opzicht is het vrij gemiddeld voor dit type hardware op dit formaat apparaat.

Je kunt hier in detail zien hoe de Nothing phone (2) zich verhoudt tot de Nothing phone (1).

De vingerafdrukscanner in het display werkt goed en we hebben gemerkt dat hij snel en betrouwbaar ontgrendelt, terwijl er ook stereoluidsprekers in het frame zitten. De luidsprekers bieden een redelijk volume, maar het meeste werk wordt gedaan door de luidspreker aan de onderkant van de telefoon, waarbij de oorspeaker voor de hogere tonen zorgt. De bas neemt af naarmate het volume toeneemt en het wordt een beetje gespannen, dus het zijn niet de beste prestaties die ik heb gehoord van telefoonluidsprekers.

nietsphone29-1

Camera's

  • Hoofd: 50MP, 1/1.56in, 1µm, f/1.88
  • Breedbeeld: 50MP, 1/2,76 inch, 0,64 µm, f/2.2
  • Voorkant: 32MP, 1/2,74 inch, 0,8 µm, f/2.45

Er is een dubbele camera-indeling aan de achterkant van de Nothing-telefoon (2), waarbij Nothing wijst op de opgewaardeerde Snapdragon-hardware met extra vermogen om de camera's aan te sturen. Het is een upgrade naar een nieuwere sensor voor de hoofdcamera - een Sony IMX890 in plaats van de IMX766 van de vorige telefoon - maar het idee blijft hetzelfde. Het doel is om je twee fatsoenlijke camera's te geven, in plaats van de telefoon vol te stoppen met slechte sensoren om op te scheppen dat er meer camera's op de specificaties staan.

De grootste kritiek op de Nothing-telefoon (1) is dat ondanks het doel om gevoelige camera's te leveren, de prestaties niet echt goed waren. Dat is ook duidelijk bij de Nothing phone (2). De hoofdcamera is perfect in staat in lichte omstandigheden en de ultrawide camera geeft ook redelijke resultaten, beide lijken dicht bij elkaar in kleurconsistentie van onze testfoto's en dit zal veel gebruikers die typische foto's willen maken in goed licht tevreden stellen.

Maar wanneer het licht daalt, heeft de nietszeggende telefoon het moeilijk. Binnen bij kunstlicht gaat het goed - maar slechts goed - en naarmate het donkerder wordt, verliezen de foto's snel detail. Het lijkt erop dat de Niets-telefoon (2) ruis probeert te bestrijden door af te vlakken en te verscherpen. De resultaten zijn niet geweldig en het zou moeilijk zijn om de prestaties bij weinig licht aan te bevelen ten opzichte van iets als de Pixel 7a, die gemakkelijk beter is bij weinig licht. Dit komt ook neer op computationele fotografie, die op dit moment betere resultaten oplevert dan het opvoeren van de hardware in smartphonecamera's. Dit is het duidelijkst te zien op de frontcamera.

Dit is het duidelijkst bij de frontcamera. Er is niets veranderd van 16 naar 32 megapixels voor de frontcamera, maar dit voelt aan als een spec sheet play, omdat er geen waarneembaar voordeel is. De prestaties van de selfiecamera zijn over het algemeen slecht, tenzij je in perfecte omstandigheden bent. Ten eerste is er geen HDR-preview bij het samenstellen van je selfie, dus je ziet de lucht opgeblazen in de app, maar het wordt gecorrigeerd wanneer je naar de foto zelf kijkt - dus dat is een slechte gebruikerservaring. Maar bij weinig licht heeft de selfiecamera het echt moeilijk, met afvlakken en te veel verscherpen: in mijn testfoto's bij weinig licht betekenen de resultaten dat ik er ongeveer 70 jaar oud uitzie, met een huid als papier. Ik ontdekte ook in sommige HDR-situaties dat de frontcamera een halo-effect rond mijn hoofd produceerde. Hieronder vind je een galerij van schurken - maar wees gewaarschuwd, het is niet mooi.

Zonder zoom ben je aangewezen op digitale zoom om dichter bij de actie te komen en dit gaat prima met de 2x optie die je in de zoeker krijgt. Maar de 10x optie geeft geen geweldige resultaten, vooral niet over een grote afstand waar het meer op een aquarel lijkt. Van dichtbij krijg je betere resultaten, maar ze zijn zacht en je krijgt niet het soort zoomstabilisatie dat je krijgt van een topmodel telefoon.

Het resultaat is een camera-ervaring die beslist gemiddeld is en laat zien waar Nothing zijn aanbod echt moet verfijnen om concurrerend te zijn - want er zijn telefoons van Google en Samsung die de hier getoonde prestaties gemakkelijk overtreffen, en voor minder geld.

Software

  • Android 13 met Nothing OS 2.0
  • 3 jaar Android-updates

Natuurlijk ligt de nadruk bij deze telefoon op de software. De Nothing-telefoon (2) wordt geleverd met de nieuwste versie van Nothing OS en zoals ik hierboven al zei, is er de mogelijkheid om het toestel monochroom te maken, zodat je de kleuren van al je apps kunt vermijden. Natuurlijk hoef je dat niet te doen, je kunt elke afwerking hebben die je wilt, maar minimalisme en het benadrukken van precieze elementen van het apparaat is een van de dingen die ik meteen leuk vind aan Nothing OS.

nietsphone217-1

Er is een scala aan interessante widgets, waarbij het dot matrix ontwerp van Nothing overal doorheen sijpelt en dat helpt opnieuw dit apparaat er uniek uit te laten zien in vergelijking met andere Android-telefoons. Blijf bij de widgets van Nothing en je krijgt een mooie minimalistische esthetiek. Een van de widgets die ik leuk vind, is de mogelijkheid om iets uit het menu Snelle instellingen in een widget te plaatsen zodat je het met één tik kunt activeren. Dat kan je hotspot zijn of niet storen - en ze worden rood als je ze inschakelt, zodat je gemakkelijk kunt zien wat er met je telefoon aan de hand is.

niets os 2

De aanpassingen van niets strekken zich uit tot gebieden zoals het menu Snelle instellingen, met een aantal grote pictogrammen voor netwerkverbindingen en Bluetooth, er zijn aanpassingen voor app-labels en mappen, en het is allemaal ontworpen om je telefoon bruikbaarder en minder afleidend te maken. Een deel ervan is ook puur esthetisch, maar één ding dat ik heb ontdekt is dat ik de Nothing telefoon (2) heb gebruikt met widgets op het startscherm en dat ik ze nuttig vond. Ik was eerder gestopt met het gebruik van widgets op Android-telefoons omdat ze rommelig en afleidend waren - dus Nothing doet iets goed.

Verdict

Wat ons het meest opvalt aan de Nothing telefoon (2) is de verfijning van het ontwerp. Voor een telefoon die is ontworpen om de aandacht te trekken (ondanks het ethos van het bedrijf om techniek op te laten gaan in de achtergrond), is dit een telefoon die er geweldig uitziet. Veel mensen hebben een zijdelingse blik op me geworpen, niet alleen omdat ik een nog niet uitgebrachte telefoon gebruik, maar ook omdat hij uniek is. (Vergeet niet dat er mensen zijn die telefoonskins verkopen om toestellen er zo uit te laten zien).

De positieve kant van dit toestel zit vol met een geweldig design, een goed scherm, een geweldige gebruikersinterface en aanpassingsmogelijkheden en de unieke Glyph Interface - evenals de algehele prestaties en batterijduur. Deze telefoon heeft de prestaties van een ouder vlaggenschip, precies zoals je zou verwachten. Maar wat hij niet heeft, zijn de cameraprestaties van een oud vlaggenschip. De camera mist op een aantal gebieden, vooral prestaties bij weinig licht en dat is het grootste minpunt van dit toestel. Voor sommigen zullen de positieve punten zwaarder wegen dan dat negatieve, maar voor anderen zullen de cameraprestaties die ze zoeken ergens anders liggen.