Lezers zoals u helpen Pocket-lint. Wanneer u een aankoop doet via links op onze site, kunnen wij een affiliate commissie verdienen. Meer lezen.

Sony verlegt al lange tijd de grenzen van wat je van compacte spiegelloze camera's kunt verwachten. Of ze nu verwisselbare lenzen hebben of niet, de technische mogelijkheden zijn verbluffend, vooral als het gaat om realtime scherpstelling en onderwerpherkenning.

Er is altijd een voorbehoud geweest bij de kleinere modellen, zoals de A6000-serie met APS-C-sensor. Of het nu gaat om het ontbreken van bepaalde poorten, het ontbreken van de hogere beeldsnelheden voor 4K video-opnamen of het ontbreken van een goed uitklapbaar touchscreen.

Voor de A6700 zijn deze compromissen verleden tijd. Met de nieuwste (weliswaar vrij dure) A6700 levert de camera alles wat je maar kunt wensen en dat met een camerabody die ongelooflijk compact en licht is.

Sony A7600 voorkant tophoek
Sony A6700
Aanbevolen

Sony levert alles wat je van de A6700 mag verwachten: een kleine, comfortabele camera met geweldige foto- en videovaardigheden, versterkt door indrukwekkende autofocus en realtime tracking-mogelijkheden.

Pros
  • Het realtime volgen van objecten is fantastisch
  • Supersnelle autofocus
  • Heldere, scherpe foto's en video
  • 4K tot 120 fps (bijgesneden)
Cons
  • Niet goedkoop
  • Slechts één SD-kaartsleuf

Ontwerp

  • 122 x 69 x 75,1 mm, 493 g (met batterij en SD-kaart)
  • Uitklapbaar touchscreen
  • USB-C-poort, micro HDMI-uitgang, SD- en 3,5mm-microfooningang
  • Schoen voor digitale multi-interface

Toen de A6600 in 2019 op de markt kwam, was ik helemaal weg van de camera vanwege zijn compacte, wendbare ontwerp. In combinatie met de juiste lens leverde hij fantastische beeld- en videoresultaten, allemaal in een apparaat dat heel gemakkelijk mee te nemen was en - cruciaal - veel lichter was dan volformaat camera's.

Het grootste probleem was volgens mij het ontbreken van een echt uitklapbaar scherm. Het beeldscherm aan de achterkant kon scharnieren, maar slechts tot op zekere hoogte. Het draaide en klapte omhoog om naar de voorkant te kijken, maar dat betekende dat het enigszins werd geblokkeerd door de bovenkant van de camera en volledig aan het oog werd onttrokken als je iets aan de schoen bevestigde.

Dat probleem bestaat niet meer met de A6700. Sony heeft de beperkte bewegingsvrijheid afgeschaft en vervangen door een volledig scharnierend display dat naar buiten kan zwenken en gedraaid kan worden, zodat je het in vrijwel elke hoek kunt plaatsen. Of je het nu naar voren gericht wilt hebben, of dat je achter de camera staat en lastige lage of hoge opnamen wilt maken. Het is een stuk flexibeler.

De A6700 heeft ook een aanraakscherm dat voor vrijwel alles kan worden gebruikt en heeft daarmee een aantal lessen overgenomen van recente vloggercamera's uit de ZV-serie. Je kunt tikken om scherp te stellen of tikken om een object/onderwerp te volgen, en je kunt belangrijke instellingen aanpassen zoals het wijzigen van de onderwerpherkenningsmodus zodat deze overeenkomt met wat je probeert te fotograferen.

Sony A7600 uitklapbaar scherm bovenaan

Voor de rest zijn veel van de ontwerpprincipes behouden gebleven. De knoppen en draaiknoppen aan de bovenkant zijn zo ontworpen dat ze vrij plat op het oppervlak liggen en niet uitsteken. Dankzij het compacte formaat zijn ze vanaf de achterkant gemakkelijk te bereiken met een duim, dus het is heel eenvoudig om van opnamemodus te wisselen of de belichting aan te passen. Er is nog een gemakkelijk te bereiken draaiknop aan de voorkant van de camerahandgreep.

Ondanks het feit dat de camera klein is, heeft Sony ons een goede grip gegeven om vast te houden. Dit is weer een van de bescheiden geneugten van de A6000-serie, het vlaggenschip van Sony. Met een kleine, lichte camera en een stevige handgreep is het comfortabel om hem lang vast te houden en voelt hij nooit onhandig aan. Als je wilt kun je er een schouderriem aan bevestigen, maar persoonlijk heb ik daar nooit behoefte aan gehad.

Het is een geweldige kleine camera waarmee je gemakkelijk uit de hand kunt fotograferen en die - uiteraard - niet veel ruimte inneemt in je tas en niet te zwaar is.

Sony A7600 poorten close-up

Dankzij de vele poorten is het een praktische keuze voor alle soorten gebruikers, maar de meeste zijn tegenwoordig vrij normaal in de camerawereld. Dit zijn onder andere twee 3,5mm poorten - één voor microfooningang, één voor hoofdtelefoonuitgang - plus de micro HDMI voor video-uitgang en een USB-C poort voor snel opladen en gegevensoverdracht. Deze zijn allemaal ingebouwd aan de linkerkant van de camera, samen met de enkele SD-kaartsleuf - er is hier helaas geen dual card actie.

Video en foto's

  • 4K-opnamen tot 120 fps - 10-bits 4:2:0 (bijgesneden)
  • 4K-opnamen tot 60 fps - 10-bits 4:2:2 (volledige sensor)
  • 26MP CMOS APS-C-sensor - Bionz XR-processor

Een andere belangrijke verbetering ten opzichte van de A6600 zijn de video-opnamemogelijkheden. Dat laatste model, dat bijna vier jaar eerder werd gelanceerd, kon opnamen maken met een resolutie van 4K, maar slechts met een maximum van 30 beelden per seconde. Zelfs in die tijd was dat geen indrukwekkende maximale beeldsnelheid. Sony ging dit keer echter helemaal los en biedt nu tot 4K met 120 beelden per seconde, 10-bits 4:2:0 en 200 Mbps.

Dat betekent dat je 4K materiaal met een hoge resolutie kunt opnemen met die superhoge framesnelheid en het beeldmateriaal vervolgens kunt vertragen tot 1/2 of zelfs 1/4 snelheid en het nog steeds vloeiend kunt afspelen met 30 frames per seconde. Het is een geweldig hulpmiddel om te hebben. Het is echter de moeite waard om op te merken dat als je de 120p functie inschakelt, je te maken krijgt met een 1,58x crop, dus je gebruikt niet de volledige breedte van de sensor.

Als je beelden met een nog hogere bitrate wilt - en de volledige sensorbreedte wilt gebruiken - dan kan dat ook, alleen niet helemaal tot 120 fps. Met Sony's XAVC S-I opmaak kun je 4K opnemen met 4:2:2 10-bit tot 60 beelden per seconde en met een opname-bitrate van 600 Mbps.

Het hoeft geen betoog dat dit enorme bestanden zijn, dus je hebt een snelle SDXC-kaart met veel opslagruimte nodig om hiervan te profiteren, tenzij je na een korte opnametijd al ruimte tekort komt.

Veel van deze mogelijkheden zijn te danken aan de 26 megapixel APS-C sensor, maar ook aan de Bionz XR beeldprocessor en het thermische ontwerp van de camera.

Deze sensor is, zoals we onlangs hebben gezien bij andere Sony camera's - zoals de Alpha 7R V - in staat tot snelle, nauwkeurige verwerking. Hij combineert autofocus met zowel fasedetectie als contrastdetectie, waardoor hij een voorsprong heeft op veel concurrenten. In feite is 93 procent van de sensor bedekt met fasedetectiepunten - 759 in totaal - waardoor het niet eens echt uitmaakt waar het onderwerp waarop je scherpstelt zich in het frame bevindt.

Samen met een aantal AI-mogelijkheden - waar ik zo op in zal gaan - betekent dit dat je geweldige foto's kunt maken zonder dat het je veel moeite kost. En ook geweldige video's. Of je nu wilt fotograferen in de volledig automatische modus omdat je niet genoeg vertrouwen hebt om handmatig te fotograferen, of als je weet wat je doet met ISO, sluitertijd, diafragma en de rest, de camera levert consistent.

Met een goede lens krijg je niet alleen scherpe beelden met geweldige kleuren, maar ook mooie diepte en een natuurlijk bokeh. Dankzij de 26-megapixelsensor zijn de details mooi en scherp, en zelfs bij wat minder licht heb ik geen overmatige ruis gezien, zelfs niet in de schaduwen en op problematische plekken. Het rollende sluitereffect - waarbij de video een beetje schommelt als je de camera beweegt - lijkt ook niet zo'n probleem te zijn als bij eerdere APS-C camera's.

AI-slimheid verandert de game

  • Real-time volgen - Insect, dier, mens, vliegtuig, trein herkennen
  • Hybride AF met fase- en contrastdetectie
  • Auto-framing video functie voor vloggen

Hoewel de beeld- en videokwaliteit over het algemeen erg goed is en de opnamemogelijkheden en -modi super handig zijn, is het de AI-geoptimaliseerde Bionz XR-beeldprocessor die de ervaring echt verbetert. Dit is iets wat Sony in een aantal camera's heeft geïmplementeerd, te beginnen met de A7R V die in 2022 werd gelanceerd en sindsdien in een aantal nieuwere modellen.

DSC00011

Waar veel andere camera's - en oudere Sony modellen - geweldig waren voor het herkennen van gezichten en ogen van dieren, kan de A7600 zoveel meer dan dat. Als je de camera instelt op 'mens', zoekt hij niet alleen naar het gezicht en de ogen, maar ook naar waar het hoofd zich bevindt ten opzichte van de rest van het lichaam. Het weet waar je ledematen zijn, kan het moment volgen en - als je hoofd uit beeld gaat - gebruikt het die herkenning om (nauwkeurig) te voorspellen waar je hoofd is, zodat de relevante delen scherp blijven.

Dit betekent dat ik nooit het gevoel heb gehad dat ik me zorgen hoefde te maken of teveel hoefde na te denken over de scherpstelling. Ik kon vrijwel altijd opnamen maken met autofocus, gewoon tikken op de persoon die ik fotografeerde en de scherpstelling bleef behouden, zelfs als die persoon bewoog. Zelfs als hij van de rand van het beeld af bewoog.

Daarnaast kan de camera nu ook insecten herkennen. Ik heb het een paar keer getest met autofocus, zowel voor foto's als video, en ik heb gemerkt dat de camera heel goed in staat is om insecten te herkennen, zelfs relatief kleine insecten. Ik volgde een hommel die marjoleinbloemen aan het eten was en maakte een video-opname van zijn jacht naar nectar. Hetzelfde gebeurde tijdens het maken van foto's van een zweefvlieg en andere insecten in de natuur die uitrusten op bloemen.

Hij kan ook vliegtuigen en auto's herkennen, dus - voor degenen onder jullie die graag opnamen maken van snelbewegende voertuigen - hij zou die goed moeten kunnen bijhouden.

Daarnaast haalt de A7600 wat inspiratie uit recente ZV camera's door de auto-framing video functie toe te voegen. Als deze functie is ingeschakeld, kun je overal in het kader bewegen en de video wordt bijgesneden en volgt je. In theorie lijkt het een beetje op de Center Stage functie op iPad en Mac. Het detecteert waar je gezicht zich in het frame bevindt en zoomt dan - als je een beetje ver weg bent - in om dichterbij te komen, of - als je dichterbij komt - vergroot het de opname. Dit gebeurt allemaal automatisch in de camera.

Het is verrassend effectief in het gebruik. Hoewel ik persoonlijk de neiging heb om mijn opnamen te maken terwijl ik in dezelfde stilstaande positie zit, kan het voor mensen die veel bewegen erg handig zijn.

De levensduur van de batterij is sterk genoeg om hem met veel vrijheid te gebruiken. Volgens de specificaties van Sony kun je ongeveer 90 minuten opnemen op een volle batterij. De realiteit is dat het moeilijk kan zijn om dat cijfer te halen als je opnamen maakt in 4K met hoge bitrates, maar je zou er nog steeds zonder veel moeite een uur mee moeten kunnen doen. En zelfs als hij leeg is, zorgt de Power Delivery ondersteuning via de USB-C poort aan de zijkant ervoor dat hij weer snel wordt opgeladen als je hem aansluit.

Verdict

Uiteindelijk levert Sony alles wat je van de A6700 mag verwachten: een kleine, comfortabele camera met geweldige foto- en videokwaliteiten, versterkt door indrukwekkende autofocus en AI-slimheid.

Met functies zoals insectenherkenning, het volgen van menselijke lichamen en bewegingen en de automatische kadrering in video, is het een camera die niet alleen in staat is om hoge bitrates en resoluties vast te leggen, maar die ook nog eens ongelooflijk slim is. Dit maakt het gemakkelijk om de camera altijd op autofocus te laten staan, wetende dat je een geweldige beeldkwaliteit krijgt met scherpstelling op de juiste plekken.

Natuurlijk is de handmatige modus altijd beschikbaar als je de puntjes op de i wilt zetten, maar de flexibiliteit van de A6700 maakt hem ongelooflijk aantrekkelijk voor een groot aantal mensen.

Het uiterlijk geeft misschien het gevoel klein en schattig te zijn, maar wat Sony heeft geproduceerd is een monster - op de best mogelijke manier. Hij is niet bepaald goedkoop, maar wel fantastisch.