Läsare som du hjälper till att stödja Pocket-lint. När du gör ett köp genom att använda länkar på vår webbplats kan vi få en affiliateprovision. Läs mer.

Nothing vill etablera sig som ett banbrytande varumärke i ett hav av likheter. De har rätt person vid rodret - Carl Pei - som var så avgörande för att få OnePlus att uppmärksammas på världsscenen, och som nu har siktet inställt på USA.

Nothing phone (2) fortsätter mycket av det som Nothing phone (1) påbörjade, men samtidigt är det ett steg framåt för denna nystartade smartphone. Men är det här en telefon som du bör överväga istället för den senaste Pixel- eller Samsung-enheten - och hur passar den in i smarttelefonlandskapet? Jag har använt den i ett par veckor för att ta reda på det.

ingentingphone2
Ingenting
Inget Telefon 2

Större, djärvare och mer ambitiös, Nothing phone (2) har reviderats och förfinats i sin andra generation, utformad för att tilltala fler köpare, även om kameran fortfarande släpar efter.

Pros
  • Snygg design med Glyph-gränssnitt
  • Gott om kraft
  • Några trevliga OS-tweaks
Cons
  • Kameraprestanda inte fantastisk
  • Skärmens automatiska ljusstyrka är lite tråkig

Utformning

  • 162,1 x 76,4 x 8,6 mm, 201,2 g
  • Design i återvunnet aluminium och glas
  • IP54-klassning
  • Glyph-gränssnitt

En blick på Nothing-telefonen (2) och den känns igen direkt. Den påminner mycket om Nothing-telefonen (1) men har uppenbarligen förfinats en hel del för att komma fram till den här punkten. Telefonen är nu större och har fått en större skärm, samtidigt som det finns en omedelbar känsla av förfining.

Den övergripande designen utvecklar telefonen. Jag tyckte att Nothing-telefonen (1) såg ut som en iPhone med transparent baksida och det är fortfarande lite av den känslan med de fyrkantiga aluminiumsidorna och knapparnas placering runt kroppen, men det finns en ny lätt välvd baksida av 3D-glas på telefonen. Detta visar inte bara upp de härligt nördiga interiörkomponenterna och den unika designen, utan gör också att Glyph Interface - Nothing-telefonens pièce de resistance - kan lysa igenom.

ingentingtelefon24-1

Det är här som Nothing-telefonen (2) ser bättre ut och känns bättre än Nothing-telefonen (1). Den behåller allt det unika (och i detta tidiga skede av Nothing's liv är detta fortfarande en design som väcker uppmärksamhet), men den förfinar det. Det känns bättre att hålla i telefonen - men jag kan inte låta bli att känna att baksidan kanske är lite ömtålig. Jag förväntar mig att vi kommer att få se ett antal krossade baksidor, men det kanske bara uppmuntrar dig att använda ett fodral till din Nothing-telefon.

Nothing är också angelägna om att visa att de är miljövänliga, från den minimalistiska - och jag måste säga väldigt coola - förpackningen till mittramen i 100 procent återvunnet aluminium. Återvunnet material används överallt i den här telefonen, vilket innebär att koldioxidavtrycket är lägre än för den tidigare enheten trots den ökade displayen och batterikapaciteten. Det är också bra att Nothing har valt en IP54-klassning. Visst, det är inte riktigt i nivå med de bästa IP68-specifikationerna, men det innebär att det finns skydd när regnet kommer och att telefonen är säker mot vattenstänk.

ingenting telefon218-1

En stor del av designen är naturligtvis fokuserad på Glyph Interface på baksidan av telefonen. Mönstret av lysdioder på baksidan av telefonen har 33 separata zoner, vilket möjliggör mer anpassning och en del smarta funktioner, som en nedräkningstimer som kan visas grafiskt på baksidan av telefonen via en avtagande linje. Nothing planerar också integration med tredjepartsappar, så att du kan titta på baksidan av din telefon för att se hur nära din Uber är - och i framtiden förhoppningsvis även din matleverans. Detta kallas Glyph Progress och är för närvarande i sin linda, men det innebär att du i stället för att ständigt kontrollera appen på din telefon bara kan titta på baksidan av enheten för att se hur länge du måste vänta. Till detta kommer anpassade ljusmönster för kontakter, indikatorer för och mycket mer.

Gylph Interface är ett praktexemplar. Det är i mångt och mycket ett viralt marknadsföringsvapen för Nothing, samtidigt som det ger dig något annat att leka med. Ingen annan telefon går längre än att ha en glödande kant för aviseringar (Motorola) om du inte har en telefon som ROG Phone med en bakre skärm.

Display och hårdvaruprestanda

  • 6,7 tum LTPO OLED, 2412 x 1080 (394ppi), 1-120 Hz
  • Snapdragon 8+ Gen 1, 8/12 GB, 128-512 GB
  • 4700 mAh, 45 W kabelansluten, 15 W trådlös, 5 W omvänd

Nothing-telefonen (2) har en större skärm än Nothing-telefonen (1) och är nu 6,7 tum stor. Det är en LTPO OLED-panel, vilket innebär att den kan tillhandahålla adaptiva uppdateringsfrekvenser från 1-120 Hz för att optimera skärmen till det innehåll du tittar på. Skärmen kan vara fin och livfull, men den automatiska ljusstyrkan är lite tråkig som standard. Jag fick hela tiden skruva upp ljusstyrkan för att få innehållet att poppa och verkligen komma till liv. Nothing har förmodligen varit konservativ med ljusstyrkan för att bevara batteritiden, men detta kommer inte att ge de bästa resultaten från skärmen. Nothing erbjuder 1000 nits, med 1600 nits peak, och stöd för HDR - men det ser du inte förrän du skruvar upp ljusstyrkan.

Det finns en annan intressant vinkel på det här: ikonpaketet Nothing tar bort all färg från dina appikoner för att ge dig en monokrom finish (lite som Androids läggdagsläge). Jag har använt det här i några veckor nu och det kommer att ta lite tid att vänja sig, men det spelar också in att du har en lite tråkigare skärm - monokrom behöver inte färgerna för att poppa, så det här ikonpaketet fungerar faktiskt på en telefon med lägre ljusstyrka.

ingentingphone220-1

I hjärtat av telefonen (2) sitter Snapdragon 8+ Gen 1. Det är en något äldre hårdvaruplattform från 2022, men fördelen med den är att den håller flaggskeppsklass. Nothing berättade för oss att de ville arbeta med något etablerat, och att det kommer att låsa upp mer kraft för kamerorna - och vi vet från 2022 flaggskeppstelefoner att den presterar bra.

Samtidigt kommer den inte att kunna konkurrera i ren kraft med de senaste 2023-telefonerna som Samsung Galaxy S23 Ultra, men samtidigt är den mer prisvärd, med Nothing som begär 599 USD, 959 CA$, 579 £ i Storbritannien och 679 € i Europa för 8/128 GB-instegsmodellen. Det är priser i mellanklassen för hårdvara i flaggskeppsklass.

ingentingphone221-1

Det är viktigt att notera att det är ett rejält steg framåt jämfört med Snapdragon 778G+ i Nothing-telefonen (1) och att den här telefonen beter sig som en flaggskeppsenhet. Den klarar av långa spelsessioner i Call of Duty Mobile, eller att bläddra mellan flera appar när du har en hektisk dag.

Det gäller även batteriet, som nu har 4700 mAh istället för 4500 mAh. Den 45W trådbundna laddningen och 15W trådlösa laddningen kommer inte att slå några rekord när det gäller hastighet, men det är lika snabbt som de största aktörerna på marknaden, dvs. Samsung och Apple. Jag tycker att batteritiden är generellt bra, den här telefonen klarar sig genom dagen utan alltför stora problem och ingenting tyder på att batteritiden skulle vara ett problem. I det avseendet är det ganska mycket genomsnittligt för den här typen av hårdvara på den här storleken av enhet.

Du kan se hur Nothing-telefonen (2) förhåller sig till Nothing-telefonen (1) i detalj här.

Fingeravtrycksläsaren i displayen fungerar bra och vi har upplevt den som snabb och pålitlig att låsa upp, medan det också finns stereohögtalare i ramen. Högtalarna erbjuder rimlig volym, men det mesta av arbetet görs av högtalaren på basen av telefonen, med öronhögtalaren som driver högre toner. Basen sjunker när volymen ökar och det blir lite ansträngt, så det är inte den bästa prestandan jag har hört från telefonhögtalare.

ingenting telefon29-1

Kameror

  • Huvud: 50MP, 1/1.56in, 1µm, f/1.88
  • UIltrawide: 50MP, 1/2,76 tum, 0,64 µm, f/2,2
  • Framsida: 32MP, 1/2,74 tum, 0,8 µm, f/2,45

Det finns en dubbelkamera på baksidan av Nothing-telefonen (2), där Nothing pekar på den uppgraderade Snapdragon-hårdvaran med extra kraft för att driva kamerorna. Det är en uppgradering till en nyare sensor för huvudkameran - en Sony IMX890 jämfört med IMX766 i den tidigare telefonen - men idén är densamma. Målet är att ge dig två bra kameror, snarare än att fylla telefonen med dåliga sensorer bara för att skryta om att ha fler kameror på specifikationsbladet.

Den största kritiken mot Nothing-telefonen (1) var att trots målet att leverera vettiga kameror så var prestandan inte riktigt där. Det är också tydligt på Nothing phone (2). Huvudkameran är helt kapabel i ljusförhållanden och ultrawide ger också rimliga resultat, båda ser nära ut i färgkonsistens från våra testbilder och detta kommer att glädja många användare som vill ta typiska bilder i bra ljus.

Men när ljuset sjunker kämpar den ingenting telefonen. Inomhus under konstgjord belysning är ok - men bara ok - och när det blir mörkare förlorar bilderna snabbt detaljer. Det ser ut som om Nothing-telefonen (2) försöker kontrollera bruset genom utjämning och överskärpning. resultaten är inte fantastiska och det skulle vara svårt att rekommendera prestandan i svagt ljus mot något som Pixel 7a, som enkelt är bättre i svagt ljus. Detta beror också på beräkningsfotografering, som vid denna tidpunkt ger bättre resultat än att öka hårdvaran i smarttelefonkameror.

Detta är tydligast på den främre kameran. Inget har flyttats från 16 till 32 megapixlar för den främre kameran, men det här känns som ett spec-ark-spel, eftersom det inte finns någon märkbar fördel. Selfie-kamerans prestanda är generellt sett dålig, såvida du inte befinner dig i perfekta förhållanden. För det första finns det ingen HDR-förhandsgranskning när du komponerar din selfie, så du ser himlen utblåst i appen, men det korrigeras när du tittar på själva bilden - så det är en dålig användarupplevelse. Men i svagt ljus kämpar selfiekameran verkligen, med utjämning och överskärpning: i mina testbilder i svagt ljus ser jag ut att vara 70 år gammal, med hud som papper. I vissa HDR-situationer med den främre kameran fick jag också en haloeffekt runt mitt huvud. Det finns ett skurkgalleri nedan - men varning, det är inte vackert.

Utan zoom är du hänvisad till digital zoom för att komma närmare händelserna och det är bra med 2x-alternativet som du får i sökaren. Men 10x-alternativet ger inga fantastiska resultat, särskilt inte på längre avstånd där det ser mer ut som en akvarellmålning. På nära håll får du bättre resultat, men de är mjuka och du får inte den typ av zoomstabilisering som du får från en flaggskeppstelefon.

Resultatet är en kameraupplevelse som är klart genomsnittlig och visar var Nothing verkligen behöver förfina sitt erbjudande för att vara konkurrenskraftigt - eftersom det finns telefoner från Google och Samsung som enkelt trumfar den prestanda som ses här, och för mindre pengar.

Mjukvara

  • Android 13 med Nothing OS 2.0
  • 3 år av Android-uppdateringar

Naturligtvis ligger mycket av fokus för den här telefonen på mjukvaran. Nothing-telefonen (2) levereras med den senaste versionen av Nothing OS och som jag nämnde ovan finns det möjlighet att göra den monokrom och slippa färgerna i alla dina appar. Naturligtvis behöver du inte göra det, du kan ha vilken finish du vill, men minimalism och att lyfta fram exakta delar av enheten är en av de saker som jag omedelbart gillar med Nothing OS.

ingenting telefon217-1

Det finns en rad intressanta widgets, med Nothing's punktmatrisdesign som sipprar igenom nästan allt och det hjälper återigen den här enheten att se unik ut jämfört med andra Android-telefoner. Håll dig till Nothing's widgets och du kommer att få en fin minimalistisk estetik. En av de widgetar jag gillar är möjligheten att släppa allt från snabbinställningsmenyn till en widget för aktivering med ett enda tryck. Det kan vara din hotspot eller Stör ej - och de blir röda när de växlas, så det är lätt att se vad som händer med din telefon.

ingenting os 2

Ingenting har ändrats i områden som menyn Snabbinställningar, med några stora ikoner för nätverksanslutningar och Bluetooth, det finns anpassning för appetiketter och mappar, och allt är utformat för att göra din telefon mer användbar och mindre distraherande. En del av det är också rent estetiskt, men en sak jag har upptäckt är att jag har använt Nothing-telefonen (2) med widgetar på hemskärmen och tyckt att de varit användbara. Jag hade tidigare slutat använda widgetar på Android-telefoner eftersom de var röriga och distraherande - så Nothing gör något rätt.

Bedömning

Det som slår oss mest med Nothing-telefonen (2) är den förfinade designen. För en telefon som är utformad för att väcka uppmärksamhet (trots företagets etos att få tekniken att smälta in i bakgrunden), är detta en telefon som ser bra ut. Jag har sett många människor kasta en blick åt sidan på den, inte bara för att jag använder en telefon som ännu inte släppts, utan för att den är unik. (Glöm inte att det finns folk som säljer telefonskins för att få enheter att se ut så här).

Det positiva med den här enheten är att den har en fantastisk design, en bra skärm, ett fantastiskt användargränssnitt och anpassningsalternativ och det unika Glyph-gränssnittet - samt den övergripande prestandan och batteritiden. Den här telefonen har prestanda som ett äldre flaggskepp, precis som man kan förvänta sig. Men vad den inte har är kameraprestanda som ett gammalt flaggskepp. Kameran brister på ett antal områden, särskilt i svagt ljus, och det är det största negativa med den här enheten. För vissa kommer det positiva att väga tyngre än det negativa, men för andra kommer den kameraprestanda de letar efter att finnas någon annanstans.